4 Aralık 2014 Perşembe

AMERİKA'YI YENİDEN KEŞFETMEK (DOĞAL SÜTTEN DOĞAL YOĞURT YAPMAK)

  Bu ara yoğun çalışmama rağmen evofis (homeoffice) çalıştığım için normal de pek yapmadığım işlerle uğraşmaya fırsat buluyorum. Dünya için küçük olsa da kendim için güzel adımlar atıyorum.
Genel de insanlar bu tarz eylemleri kafa dağıtmak için yaparken ben kafamı toplamak için yapıyorum.
  Son zaferim vitamin , protein ve mineral kaynağı üretmek oldu. Böyle söyleyince çok havalı oluyor.
Yoğurt yaptım  : ). Artık internetten her şeyi öğrenebiliyoruz. -Bu cümleyi yazınca aklıma, gezi sürecinde !!Belediye başkanlarından birinin "çadırlarda atom bombası yapıma ait dökümanlar var" diye bir tweet atmıştı o geldi- Evde neredeyse atom bombası yapabilecek bilgiye ulaşabilirken , neden evde yoğurt yapmıyorum diye düşündüm. Sonuçta ikisi de parçalanarak oluşuyor. Sütün içindeki şeker parçalanarak azalıyor fermantasyon başlıyor falan filan. Atom bombasında ise,,,,,,,, tabi ki de anlatmayacağım sonra sağda solda blogda atom bombası tarifi veriyorlar diye dedikodu yaparlar.

Yoğurt yapmak için bir kaç aşama var.

İlki ve en önemlisi babanızın sizi teşvik etmesi.
-Oğlum dışardan aldığınız yoğurtları yemeyin. Kendiniz yapın

Sonra bu mevzular konuşulurken kapıyı bir adamın tıklaması
-Ben Sütçü Sezgin sizin apartmana süt getiriyorum. Yeni taşındınız siz
e de getiriyim mi ?



Not: İkinci deneme(ilk denemeyi aile geleneklerine göre ikinci denemeyi internet araştırarak yöntemleri değiştirerek yaptım. İkisi de çok güzel oldu ama gelenekler ile araştırmalarımı birleştirdiğim denemem daha iyi oldu)
 
 
Sütçü Sezgin'den tedarik ettiğim sütü, ocağa koyup -3 litre olduğunu söylüyor, ölçmedim- yüksek ateşte  kaynatıyorum. Sütün yapısından kaynaklı başından ayrılmamanızı tavsiye ederim bir anda taşabilir!!!!! Kaynamaya gerçekleşmeye başlayınca ocağın küçük olan kısmına alıp kısık ateşte 15 dakika kadar daha ısıtmaya devam ettim. Gözlemlediğimde  gerçekten yüksek miktarda buhar çıktığını gördüm. Böylece sütün içindeki su oranını seyreltmiş oldum.
 
 
Sütü ısıtırken diğer hazırlıklarımı yapıyorum. Ne kadar çok iş var yoğurt yaparken bilemezsiniz .)
 
 

Not: İlk seferde annemin tarif ettiği gibi etrafını örtü ile falan sardım ama yaparken çok angarya geldi. Sonuçta mevzu yavaş soğumasını sağlamak. Bir tür tavlama " Şekillendirilebilme özelliğini iyileştirmek , kaba perlit yapısı elde etmek için çeliği(yoğurdu) ostenit bölgesine ısıtıp
fırında soğutmak gibi birşey. : )) Aslında ilk başta fırın aklıma gelmemişti , kapalı izolasyonlu bir kutu yaptıracaktım. Mesleğimden kaynaklı çabuk ulaşabileceğim için sıkıntı olmayacaktı, siz evde denemeyin.

Böyle bir şey olacaktı. Böylece sarmama gerek kalmayacaktı. Ama çok sevdiğim elinde büyüdüm annemin arkadaşından fırın diye bir ipucu gelince , bir ampul yandı (aklınıza Edison'un tungstenli ampulleri gelmesin çünkü onlar çok enerji harcıyor. 
 
 

 
 


 
Bu arada Edison da hırsızın teki idi, ne biliyorsa Tesla'dan araklamıştı. hayatta tesadüf diye bir şey yoktur. Ve tarih tekerrürden ibarettir.)
 
 
fırında izoleli ,ben neden tekrar Amerika'yı keşfedeyim zaten Müslümanlar zamanında keşfetmişti.
Kutu yapmaktan vazgeçtim.
 

 


"Tepsiler hemen hemen 1/2 oranında yani birinde 2  litre birinde 1 litre varmış gibi düşünebiliriz"
 


 Sütü ısıttıktan sonra ocakta değil de mayalayacağımız yere aldım, böyle olunca kaymak tabaka yukarda birikiyor. Sütü soğumaya bırakıyoruz -ne kadar soğuduğunu ve nasıl anlayacağımız yazmayacağım. Çünkü ben de başka bloglardan ,kaynaklardan okudum oralardan öğrendim onlara da haksızlık yapmayım onları da araştırın- 
 
 
Süt mayalanma sıcaklığına gelince kaymak yekpare hale gelmiş oluyor , köşesinden delip  küçük yani 1 litre olana bir tatlı kaşığı, büyük olana ise 2 tatlı kaşığı kadar  yukarda gösterdiğim mayadan ekleyip kaymağı dağıtmadan karıştırdım. Fazla maya ayırmışım aklına takılan olursa kalanını yedim.
Yoğurt yaparken 2-3 tane püf nokta var , farkedilmiştir borcamların ağzı açık.  Kapalı olursa soğurken  oluşan su buharı kapakta yoğuşup tekrar yoğurdun içine damlıyor ve yoğurt sulanıyor. Eğer fırında değil de örtü ile sararak yapacaksanız kabınızın üzerini delikli bir şey ile örtün. 
 
Tam mayalanma süresini  açıkçası bilmiyorum saat 13,30 da bıraktım, işlerimden sebep eve 23,30 sularında geldim .Yani yaklaşık on saat fırında kaldı. Gelir gelmez de mayalanan yoğurdu dolaba attım.
 

 
Ertesi gün dolaptan çıkardığım şekilleri buydu , gerçekten çok güzel oldu.
 
Tüketim çılgınlığı yapıp doyamamak yerine , kendi yoğurdumu yapıp ruhumu doyurmak paha biçilmez.
 
Aklıma takılan 2 şey var  . Biri iphone mu , samsung mu lg mi :) hangisi daha iyi
 
                                           İkincisi yoğurt yapabilmek için süt ve yoğurt mayası olması gerekiyor.
 
Peki ilk yoğurt nasıl yapılmış?
 
 
 
 
 
 
 

PERDE ARKASI

 

 
Yukarda havalı havalı başından ayrılmayın taşabilir derken bir bildiğim vardı.
 

3 yorum: